Bestigit berg med barnen och dejtat min älskade make

Trots att regnet hängde i luften i Lördags packade vi matsäcksväskan, vi behövde komma ut och få njuta av den friska luften efter en vecka av sjukdom. Vi tog med barnen och åkte till Borgarberget som ligger mitt i Kisa samhälle. På Borgarberget finns spår av en fornborg som uppskattas vara ungefär 1500 år gammal. Spåren av fornborgen finns kvar sen fejderna rasade mellan svear och götar.
Barnen kämpade på bra och tog sig upp på berget av egen maskin. På toppen njöt vi av utsikten och fikade på kanlebullar och apelsinsaft.När vi kom hem hjälptes vi åt att fixa ett riktigt gott lördagsgottis. Den här lördagen festade vi till det med chokladdoppade glasstrutar med choklad och vanlijglass, strössel och frukt.

På kvällen efter att barnen somnat lagade jag och min make middag tillsammans till bara oss två. Vi dukade fint, tände ljus och njöt av ett glas rött. Maten som serverades var potatisgratäng med västerbottenost i liten ugnsform, oxfilé med trattkantarellströssel och pepparsås. I glasen - ett cabernet sauvignon från Chile.
Bor man i ett litet samhälle på landsbygden med under 4000 innevånare och ca 6 mil till närmaste fina restaurang är det inte alltid lätt att få till så att man kan komma iväg på en dejt tillsammans. Barnvakt ska fixas, logistiken att ta sig till och från restaurangen ska lösas. Det blir sällan så spontant som man kunde önska. Då känner iallafall vi att vi njuter lika väl av varandras sällskap hemma, när vi tillagar en god middag i vårt eget kök.


Här följer receptet på min krämigt peppriga pepparsås som passar till alla sorters kött och fågel. Om du inte skulle äga en mortel kan du lägga pepparkornen under en skärbräda och trycka till eller hacka kornen med en vass kniv.
Pepparsås
1 msk svartpepparkorn
1 gul lök
2 msk smör
1 dl vitt vin
2 dl kalvbuljong
2 dl syrad grädde
1 tsk salt
Mortla pepparn grovt. Skala och hacka löken. Fräs löken i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt pepparn och låt fräsa ytterligare ca 1 minut. Tillsätt vinet och buljongen, koka ner till hälften finns kvar. Häll på den syrade grädden och koka ihop till önskad konsistens, ca 3 minuter. Salta.

Fortsatt trevlig helg!